Gave til en liten gutt

March 27th, 2014

Nei, jeg har ikke glemt bloggen! Men med store prosjekter og liten tid er det lite å vise frem for tiden. Heldigvis har jeg fått ferdig noen småting innimellom, for hendene mine er ikke altfor glad i store, tunge gensere non-stop.
Sønnens lærer venter baby i slutten av juni, og jeg måtte jo selvfølgelig strikke noe! Jeg fikk fargeønsker og litt orientering i smak, og resultatet ble dette settet med sparkebukse og djevellue. Denne sparkebuksa strikket jeg første gang til Vesla, og det er det beste barneplagget jeg vet om, kanskje med unntak av djevellua.

mønster 1: Sparkebukse fra Sandneshefte 0914
mønster 2: Djevellue av Gro
pinne: 2,5 og 3mm
garn: totalt 145 gram Dale Babyull
strl: 4-6 mnd

Sparkebukse til EstherE


Jeg trenger desperat ny lue, og da mener jeg DESPERAT! Alle luene mine er så gamle at de står av seg selv. Jeg tenkte å få brukt opp litt lagergarn og satte i gang med dobbelt garn på pinne 4, og trodde at det ville bli stort nok. Jeg tok feil. Lua passer ikke engang til sønnen, men er for stor for Vesla. Så den ferdige størrelsen er vel rundt 4 år et sted. Jaja, da har jeg noe å selge på en evt fremtidig messe.

mønster: Vanilla Beanie av Virginia Rose-Jeanes
pinne: 3,5 og 4mm
garn: 40 gram Opal og 38 gram sort Sisu = totalt 78 gram
strl: 4 år?

Vanilla BeanieE


Det er Cosplay-sesong snart, og jeg er godt i gang med Melisandre fra Game of Thrones. Det største som står igjen er kjolen, men det jeg gruet meg mest for er nærmest helt ferdig. Tenker jeg skal vise dere ganske så snart, for Desucon:Fantasy er 5te april!Erica som budeie

March 4th, 2014

De siste 1,5 månedene har strikketida mi stort sett gått med til Litagogenserstrikk, nærmere bestemt to stykker i størrelse M. Før jul teststrikket jeg en modell for Pinneguri. Hun hadde fått i oppdrag å designe et Litagomønster for Tine, og jeg var så heldig å få lov til å teststrikke. Tine hadde julekalender med daglige trekninger av en genser, og disse gevinstene har måttet bli strikket i ettertid. Dette er to av dem.

Garnet som er brukt er Pickles Pure Wool, og dette er blitt et hyggelig bekjentskap. Å få en genser som veier 400 gram i stedetfor over 700 er ikke så dumt, så i fremtiden kommer jeg til å kutte ut det tunge, norske garnet til meg selv(Smart, Falk osv), og heller bruke garn som har lettere fibre og dermed flere meter pr gram.

mønster: Litagogenseren av Pinneguri
pinne: 3 og 3,5mm
garn: 407 gram pr genser = 814 gram totalt
strl: M

2 LitagogensereE


Jeg har en liten along på Uformelt som går ut på å bruke restegarnet sitt. Februarinspirasjon var zoobaloo! Nærmere forklart: strikk av garn eller mønster som har dyrenavn eller er dyrerelatert på en eller annen måte. Det kom veldig mange flotte bidrag, men mitt eneste bidrag innimellom Litagostrikk ble et sitteunderlag i garnet Heilo. Dette er ikke akkurat et vakkert produkt, men det vil gjøre nytta si. Det er strikket med to tråder og tovet i maskinen etterpå.

mønster: Etter innfallsmetoden, strikket fra hjørne til hjørne.
pinne: 8mm
garn: totalt 231 gram Heilo
strl: passe stort til en voksen bak

Sitteunderlag i HeiloE


Jeg trengte et lite prosjekt etter at genserne var ferdige (jeg har nemlig igjen 3 voksengensere/jakker å strikke i nærmeste fremtid), og da angrep jeg Arwettarestene mine. Her har jeg brukt ikke mindre enn 11 forskjellige farger, og flere av fargene er nå helt ute av lageret mitt. Jeg strikket topp-ned og stripet etter innfallsmetoden, og med etterpå-hæl.

mønster: 64 masker
pinne: 2,5mm
garn: totalt 57 gram Arwetta
strl: eur 38

52ppVI #21E
Nyfrelst sønn

January 31st, 2014

Her om dagen erklærte min sønn at han simpelthen EEEELSKER ullsokker. Jeg satte maten i halsen og lurte på hvor avkommet mitt var blitt av og hvem som stod foran meg. Min sønn har nemlig alltid hatt en forkjærlighet for å gå barbeint, og at han nå plutselig har kommet på bedre tanker er jo en glede, ikke minst for en strikkende mamma. Jeg hadde ymse 6-tråds sokkegarnsrester av typen Online og Regia, og med pinne 3 har jeg tryllet frem noen nye sokkepar til den nyfrelste sønnen.

Jeg strikket like gjerne helt enkle ribbesokker, for det sitter best på en slik liten fot. Dessuten er det kjapt og greit å strikke mens man leser eller titter på film. Ca 4-5 timer tar ett sokkepar, så det går jo ganske kjapt også.

mønster: 40 masker, 2 rett 2 vrang
pinne: 3mm
garn: totalt 190 gram Online og Regia, fordelt på 4 par
strl: eur 28/29

Babystrik på pinde 3

January 24th, 2014

Lene Holme Samsøe er et vidunder av en strikkedesigner, og hun har gjort stor suksess i Norge med heftene sine Baby(eller Børne)strik på pinde “et eller annet”. Hun er flink å oppgi forskjellige garnalternativer, og det er ingen unødvendig montering i mønstrene hennes. I høst strikket jeg to ting til Vesla fra “Babystrik på pinde 3″. Først ut var den nydelige “Bella”, som du kan strikke som topp, genser, jakke, tunika eller kjole. Strikkedansken min er ikke så stødig, så jeg endte opp med en halsåpning i genseren som egentlig ikke skulle vært der, men det ble jo faktisk veldig fint! Jeg brukte rubbel og bit av et Tulliball-nøste jeg har hatt liggende noen år, og Vesla er som vanlig veldig fornøyd med “GARN!”. Alt som minner om garn, faktisk garn og strikkede ting er “GARN!”.

mønster: Bella Baby fra Babystrik på pinde 3 av Lene Holme Samsøe
pinne: 3mm
garn: 100 gram Tulliball Ull og Tøys
strl: 2 årRasmillas Yndlingsgarn: garnet er fantastisk, og selvom jeg nøs av spinneoljen fikk jeg da jakka ferdig. Gledelig nyhet er at Rasmilla har begynt å vaske garnet sitt før salg, så når jeg bestiller meg garn derfra neste gang vil jeg ikke oppleve nyseproblemet. Yndlingsgarnet er lett melert og en blanding av ull og bomull. Det er florlett og neste for lett til å gi godt hold til en jakke. Jeg ville ikke brukt garnet til en voksenjakke av den grunn, men jeg skal definitivt strikke meg genser i det en gang. Vesla elsker jakka si såklart, det er jo “GARN!”

mønster: Priktrøje fra Babystrik på pinde 3 av Lene Holme Samsøe
pinne: 3mm
garn: totalt 72 gram Rasmillas Yndlingsgarn
strl: 2 år

BØ!

January 22nd, 2014

Sønnen manglet votter og jeg trengte å teststrikke mitt eget mønster.. ganske grei kombo, ikke sant? Problemet med et generelt vottemønster, og spesielt når det kommer til toving, er at håndstørrelsen på barn (og voksne) varierer enormt! Sønnen har ganske små hender til å være snart 7 år, mens jeg har vært borti gutter i samme aldersgruppen som har nesten like store hender som meg selv. Om mønsteret mitt nå ikke passer de oppgitte aldre jeg har angitt så har jeg ihvertfall bedrevet litt tallknusing. På arket kan jeg fint regne og trekke fra tre og tre, men i praksis ble det bæklæsj. Jeg ser for meg at barna får mange par votter fremover - noe som egentlig bare er bra da de forsvinner over en lav sko. Eller hånd. Eller noe.

mønster: mitt eget
pinne: 6mm
garn: totalt 50 gram Tove og Finul
strl: 6 år i følge mønsteret mitt

BØE


Før toving. Tok de først på 40grader i halvfull maskin, og deretter nesten tom maskin hurtigvask 40 grader. Da ble de akkurat passe til den meget fornøyde mottakeren. Jeg har erfart at å tove på 60grader gjør vottene stivere enn to ganger på 40. Hvorfor vet jeg ikke. Tomlene ble litt vide, men det var visst bare bra. Så da så.

BØ før tovingE
Sssssslytherin

January 20th, 2014

En cosplayvenninne ønsket seg fingertuppløse vanter til jul, og det var jo grunnen til at jeg strikke meg de morsomme restegarnsvantene mine; for å ha et utgangspunkt for å bestemme størrelsen hennes. Vel, etter måling og notater fikk jeg endelig somla meg til å strikke til henne. Jeg hadde lenge tenkt på designet, for jeg fikk frie tøyler til å geeke dem opp så mye jeg ønsket, men til slutt endte jeg på at “det enkle er ofte det beste”. Så da ble det Slytherin-grønne med kittfarget kontrast. Slytherin er det “onde” huset på Hogwarts, dvs skolen til Harry Potter, og dette er favoritthuset til mottakeren. Med spesialtilpasset lengde på fingertuppene ble de perfekte, selvom jeg måtte ty til hvite tomler da det grønne garnet plutselig tok slutt. Broderingen av slangene gjorde jeg etter inspirasjon fra Murf i denne blogposten. Det funket over all forventning og er noe jeg kommer til å gjøre mer av! Diagrammet på slangen har jeg fra Slytherin Pride Socks, et design av Ann Kingston.

mønster: Vanter i Fabel fra Garnstudio
pinne: 2,75mm
garn: totalt 53 gram Lanett og Dale Babyull
strl: akkurat passe til mottakeren, maskeantallet til L/XLJeg skal strikke to Litagogensere, en barnevest, en Mariusgenser i XL og en jakke til svigers - og alt skal være ferdig innen mars. Hva er da mer naturlig enn å legge opp til en genser til Vesla jeg har hatt lyst til å strikke i årevis? Altså, jeg må jo ha litt innimellomstrikk, ikke sant? Og dette er restegarn så det suser etter, massevis av sokkegarnsrester og tynn, hvit ull. Morsom strikk!Men nå må både Litago, Marius og restegarnsstrikk ligge til fordel for å strikke både votter og sokker til sønnen, for der er begge deler for smått.Nerdete sønn

January 17th, 2014

Min sønn er lidenskapelig opptatt av skumle og fantastiske dyr, fenomener, roboter og Lego. Som en motvekt er han også ekstremt glad i alt som er søtt, da spesielt dyreunger. Denne gangen ble det ingen pusete kaniner, men den tøffere interessen som ble tilfredsstilt. I høst begynte jeg på en Fanakofte til ham som han hadde valgt farger på selv; naturhvit og sort. Men da jeg kom til stjerneborden ville han heller ha noe annet. Etter litt leting fant jeg et diagram på Dalek fra Dr.Who, og det falt i god jord. Han er en liten semi-whovian som liker Daleker, Cybermen og Addiposer, men siden han ennå ikke kan engelsk eller leser så fort er det ikke så interessant med resten av Doktorens eventyr. Regner med at det kommer etterhvert ;) Uansett: å strikke de Dalekene var et sant herk da det ble veldig lange fargeskift mellom dem. Dette gjorde at jeg måte surre tråden underveis, noe som igjen viser seg som et uregelmessig, rotete mønster i de hvite feltene mellom dem. I ettertid ser jeg at det hadde vært lurt å la de lange fargeskiftene være der, for så å sy fast trådene på baksiden, men nå er jeg ihvertfall en erfaring rikere. Av denne grunnen ville jeg ikke strikke Daleker på ermene også, men valgte heller å skrive deres signaturuttrykk: EXTERMINATE!

Sånn rent teknisk fant vi ut av glidelås var det lureste da det er om å gjøre å kle på seg fortest mulig i friminuttet. Sønnen er også ganske smal av seg, så det ble til at jeg brukte maskeantallet for 2 år (!) og lengden for 8 år. Slampen har vokst seg ut av 4 buksestørrelser det siste året! Dalekene kunne med fordel ha kommet lenger ned på brystet, men det funker greit slik det er nå også. Avkommet er fornøyd, og da er mor fornøyd!

mønster: 13. Fanakofte med lue fra Tema 10 fra Sandnesgarn
diagram: Doctor Who Fair Isle av Amy Schilling
pinne: 2,5 og 3mm
garn: totalt 250 gram Sisu
strl: passe til sønnenJakka ble ferdig dagen før kulda kom til Oslo, og bildene ble tatt ute i 12 kuldegrader. (Sønnen fikk god belønning etterpå.)

Gjøre-ferdig-modus

January 10th, 2014

Målet mitt før 2014 var å være ferdig med prosjekter påstartet i 2013. Det var jo bare å gi opp, men heldigvis har denne gjøre-ferdig-modusen fortsatt inn i det nye året. Tidligere har jeg jo vist frem Sinnsyktoppen min, og veldig snart skal jeg vise frem sønnens DalekFana. Men først ut er en restegarnslue jeg startet på i september og siden glemte til fordel for julegavestrikking. Det som er dumt med luer er at de har lett for å gjemme seg vekk, men da jeg ryddet i romjula fant jeg prosjektposen. Et par timers innsats resulterte i ny lue til sønnen.

mønster: Inspirert av en eller annen lue jeg så på Ravelry, men stort sett mitt eget
pinne: 3mm
garn: Totalt 45 gram Tulliball & Råll
strl: passer til snart 7-åringen

null


I sommer besøkte jeg min venninne NinaS i Valdres, og hun ville gjerne lære seg å hekle bestemorsruter. Babytepper er overkommelige prosjekter i løpet av en langhelg, og vi fant frem Dale Babyull og satte i gang. Teppet ble ferdig i løpet av et par dager, men pynten kom på i går. Ting tar tid!
Ugler er populært for tiden, og siden jeg ikke er en pastell-person følte jeg for å pynte opp med litt moro. Teppet er fremdeles skikkelig sukker, men på en kulere måte ;)

mønster: Helt vanlige bestemorsruter
krok: 3,5mm
garn: Totalt 288 gram Dale Babyull
strl: 71cm x 52cmSe, så søte de ble!Et høyst etterlengtet mønster ble publisert i siste nummer av bladet Familien, nemlig “Hverdagsjakka” av Pinneguri. Har følelsen av at store deler av nettstrikkerne her i landet strikker denne jakka nå :D Den er velsignet enkel, ovenfra og ned og med striper. Jeg strikker i Pickles Pure Wool, et nydelig garn jeg har stiftet bekjentskap med i forbindelse med Litagogenser-strikkingen i november (det skal jeg fortelle mer om en annen gang). “Hverdagsjakka” vil bli publisert på Ravelry som kjøpemønster til sommeren, så om du gikk glipp av Familien denne gangen er det fremdeles muligheter!

Restegarnsvanter

January 5th, 2014

Mere flerfarget sokkegarn! Denne gangen fant jeg frem Fabelrestene mine, nærmere bestemt fire forskjellige farger som gikk godt sammen. Vanter har jeg aldri strikket før, og det var på lista mi over ting jeg aldri trodde jeg ville strikke heller. Til tross for litt montering så var dette veldig enkelt, fort og ikke minst gøy! Jeg har for første gang i mitt liv fått meg vanter som passer! Og i morsomme farger!

mønster: Vanter i Fabel fra Garnstudio
pinne: 2,5mm
garn: totalt 41 gram Fabel
strl: akkurat passe til meg, ganske små altså

Se, så fint de lyser opp!

FabelrestvanterE


Det var litt plunder å få de så like som mulig, men det gikk.

Fabelrestvanter 2E


Da har jeg strikket opp totalt 146 gram garn i år, og ikke kjøpt eller fått noe. Det er jo bra!Bråkete sokkegarn blir ikke alltid som man tror

January 3rd, 2014

Nytt år, og været er trist og grått og kaldt og vått. Da passet det ekstra godt å strikke sokker til noen som virkelig trenger det, og det lyser opp hverdagen å strikke med så flotte farger! Disse sokkene skal sendes til en ung mann som liker oransje og gult. Jeg har strikket med to tråder bråkete garn, men resultatet ble mer dempet enn man skulle tro. I det hele tatt er bråkete garn ganske spennende å jobbe med, for resultatet blir ikke alltid som forventet.

Dette paret er nummer 16 i rekken av 52. Dvs jeg må strikke 36 par til innen 1.juli for å klare årets Plunge. Det kan bli vanskelig, men jeg skal gjøre et ærlig forsøk.

52ppVII #16
mønster: Blueberry Waffle Socks av Sandy Turner
pinner: 3,5mm
garn: 105 gram totalt. 55 gram Opal og 50 gram Online Supersock (4-tråds)
strl: eur 39

52ppVII #16E


Sinnsyk-genseren min har skiftet navn til Sinnsyk-toppen. Grunnen er at jeg tross alt liker at ting matcher litt, og det ville vært umulig å få to like ermer på dette arbeidet. Jeg startet på denne saken i slutten av mars i fjor, og den ble ferdig i romjula. Toppen er ikke sinnsyk i seg selv, men jeg må ha vært litt sinnsyk da jeg kom på ideen, og ikke minst greide å fullføre arbeidet. Jeg snakker nå om trådfesting. Toppen er strikket fra halsen og ned, en genial måte å strikke på fordi man hele tiden kan tilpasse arbeidet til sin egen fasong.
Jeg samlet alle mangefargede sokkegarnrester jeg hadde liggende, og byttet farge for hver 1-3 runde, noe som har resultert i trådfest de luxe. Jeg hadde til tider 6 farger jeg byttet på nedover, og jeg måtte sørge for å bytte i hver side av arbeidet, hvis ikke hadde jeg fått all trådfest på samme side. Det ville ikke bare resultert i ubehag, men også at toppen ville vært mindre elastisk på denne siden. Jeg var også så lur at jeg festet tråder underveis, noe som sikkert hadde mye å si for at jeg greide å gjennomføre galskapen.
Man skulle tro at å blande en 20-talls forskjellige mangefargede sokkegarn på denne måten ville resultere i en total anarkistisk kakokromi, men resultatet ble forbausende rolig! Jeg har valgt å strikke kanter i en rolig Sisu-farge, men jeg ser i ettertid at halskanten kanskje er en tanke for høy i front. Jeg får se om jeg gjør noe med det senere, toppen funker jo godt slik den er nå.

mønster: Litt på gefühlen, men startet med maskeantallet til Still Light
pinner: 2,5 og 3mm
garn: 212 gram totalt. Diverse Opal, Fabel, Regia og ensfarget Sisu
strl: Smallish

SinnsyktoppenE


Jeg er med på DUGG i år igjen, og prøver meg på kjøpestopp nå også. Det gikk jo fint frem til juli i fjor, da ramlet jeg utpå mens jeg jobbet i garnbutikk i sommer. Resultatet ble nesten en fordobling (!) av lageret mitt, men det er mye fint jeg kjøpte til spesifikke prosjekter, og det gleder jeg meg til å strikke opp i år. i 2013 klarte jeg å strikke opp litt over 12kg, men nå har jeg ingen flere garntyper til å strikke på tykkere pinner enn 3,5, så mulig jeg ikke klarer så mange kg i år. Men det går greit, for jeg liker best å strikke på 3,5 eller tynnere pinner. Lageret mitt er større enn i fjor, men jeg har redusert antall garntyper og fått mer inn av det garnet jeg liker best. Alt i alt en forbedring :D